
€ DOS Revises Interpretation of INA Requirements for Derivative Naturalization 

[Editorial Summary: In the Department of State’s Passport 
Bulletin No. 96-18, dated Nov. 9, 1996, the DOS revised its 
interpretation of the INA § 321(a) requirements for derivative 
naturalization, holding that there is no specific order in which 
the conditions of part (a) must be satisfied for citizenship to be 
acquired, as long as conditions are satisfied before the child’s 
18th birthday. This document was cited in a recent BIA 
precedent decision, Matter of Fuentes-Martinez, 21 I. & N. Dec. 
___, Interim Decision No. 3316 (BIA, Mar. 18, 1997), and is 
reprinted here for our readers  convenience. See related INS 
memo on page 537 of this issue.] 

__________ 

United States Department of State 

Washington, D.C. 20520  

Nov. 6, 1996  

PASSPORT BULLETIN - 96-18  

TO: All Regional Directors 

Director, NPC 

All Field Agency Staff Personnel 

FROM:   CA/PPT - Mr. Larry L. Emery 

Managing Director, Passport Services 

SUBJECT:New Interpretation of Claims to Citizenship Under 
Section 321(a) INA 

REF: 1.Passport Bulletin 93-2 dated January 8, 1993  

2.Recent CA/INS 

Citizenship Meeting 

This Passport Bulletin Number 96-18 supersedes and cancels 
Passport Bulletin Number 93-2 referenced above. 

SUMMARY: 

CA/OCS, in coordination with CA/PPT and INS, has revised its 
interpretation of the Section 321(a) INA requirements for 
derivative naturalization. We now hold that there is no 
specific order in which the conditions of part (a) must be 
satisfied for citizenship to be acquired as long as 
conditions are satisfied before the child’s 18th birthday. We 
also consider the age limit of 18 applies to all persons who 
come within the purview of the INA. 

BACKGROUND: 

Section 321(a) INA provides for acquisition of citizenship of 
a minor upon the naturalization of his/her parent(s) provided 
certain conditions are satisfied. Because 321(a) did not 
specify that the conditions must occur in any certain order, 
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there were differing opinions among adjudicators as towhether 
a person could claim citizenship under Section 321(a) 
regardless of the order in which the conditions occured. The 
referenced Passport Bulletin addressed this problem with 
regard to the two most often asked questions: 

- Whether the naturalization of one parent must occur after the death of 
the other parent in order for the child to acquire citizenship through 
the parent’s naturalization under Section 321(a)(2), and 

- Whether the naturalization of the parent with custody must occur after 
the parent is divorced or separated, and has custody, for the child to 
acquire citizenship through the naturalization of the custodial parent 
under Section 321(a)(3). 

The Bulletin advised that, in order for a child to derive 
citizenship under Section 321(a), the death of an alien 
parent or the awarding of custody of a child following a 
divorce or legal separation must occur prior to the 
naturalization of the surviving or custodial parent. (A copy 
of this Bulletin is attached for your reference.) 

NEW INTERPRETATIONS: 

Through subsequent discussions, CA/OCS, CA/PT and INS have 
agreed on what we believe to be a more judicious 
interpretation of Section 321(a). We now hold that, as long 
as all the conditions specified in Section 321(a) are 
satisfied before the minor’s 18th birthday, the order in 
which they occur is irrelevant. Citizenship would be acquired 
on the date the last condition is satisfied. (Please note: 
This interpretation cannot be applied withoutqualification in 
the case of an adopted child who claims citizenship under 
Section 321(b) INA because Section 321(b) specifically 
requires that an adopted child be residing in the United 
States pursuant to a lawful admission for permanent residence 
“at the time of naturalization”.) 

With reference to the issues discussed in the Bulletin, we 
now hold as follows: 

Naturalization of the Surviving Parent (Sec. 321(a)(2) ) 

A child whose alien parent dies after the naturalization of 
the other parent would derive citizenship automatically under 
Section 321(a)(2) on the date of the alien parent’s death 
provided the death occurs before the child’s 18th birthday 
and the child is residing in the United States pursuant to 
lawful permanent residence on that date. If the child is not 
residing in the United States on that date but thereafter 
enters the United States to begin lawful permanent residence 
before age 18, citizenship would be acquired on the date of 
such entry. 

Naturalization of the Parent with Legal Custody After a 
Divorce or Legal Separation of the Parents (Sec. 321(a)(3) ) 

A child who is given into the custody of a parent following 
that parent’s naturalization (the other parent being an 
alien) would derive citizenship under Section 321(a)(3) INA 
on the date custody is awarded provided such date is prior to 
child’s 18th birthday and the child is residing in the United 
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States pursuant to lawful permanent residence on that date. 
If the child is not residing in the United States on that 
date but entersthe United States to begin lawful permanent 
residence before age 18, citizenship would be acquired on the 
date of such entry. 

Legal Custody 

The Department has not changed its interpretation of what 
constitutes “legal custody”. As stated in the referenced 
Bulletin, in cases where the divorce or separation decree 
does not specify who has custody and the naturalized parent 
has physical custody, the child can be documented as a 
citizen under Section 321(a)(3) provided that all other 
conditions of the law are met. Section 321 does not require 
sole or exclusive legal custody. If the parents have a joint 
custody decree, then both parents have legal custody. Thus, 
the naturalization of either parent would be sufficient to 
satisfy the Section 321(a)(3). If there is a specific 
question about the sufficiency of legal custody evidence, 
OCS, PPT and INS agree that we should review the matter on a 
case by case basis. 

APPLICATION OF THE 1978 AMENDMENT 

P.L. 95-417, effective October 10, 1978, amended Section 321 
INA to raise, from 16 to 18, the age upon which all the 
conditions of the law had to be fulfilled in order for 
citizenship to be acquired. The Department and INS now 
interpret this amendment to apply to any person claiming 
citizenship through a parent(s)  naturalization under Section 
321 who can establish that, after December 24, 1952 (the 
effective date of the INA) and before the person’s age of 18 
all the conditions of the law were satisfied. We do not 
consider the date the law was amended (October 5, 1978)to 
have any significance in the adjudication of such claims. 
Previously, we held that the amendment was not retroactive 
(see 7 FAM 1153.4-4c.(2)). We now hold that the amendment is 
to be applied retroactively to the effective date of the INA. 

OCS has received several questions from passport 
adjudicators, most recently from the Philadelphia and New 
York agencies, about the interpretation of Section 321. 
Regional Directors are asked to ensure that all 
PassportAgencies and acceptance agents are made aware of 
these changes. All new interpretations will be included in 
the revised 7 FAM. 

Attachment: 

Passport Bulletin 

cc: CA/PPT -Mr. Kenneth Hunter 

CA/PPT -Office Directors 

CA/OCS/PRI -Mr. Carmen A. DiPlacido 

CA/FPP -Mr. Vasquez 

CA/VO -Ms. Donna Hamilton 

CA/EX -Mr. Theodore 
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Strickler 
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